Case study peerelowskiego historyka partyjnego – spostrzeżenia na temat książki Macieja Fica „Rzecznik historii rewolucyjnej”. Henryka Rechowicza (1929–2004) życie publiczne i naukowe - Zaćmiński, Andrzej (Dzieje Najnowsze, 2025)
W artykule przedstawiono krytyczną analizę najnowszej książki Macieja Fica, prezentującą biografię prof. Henryka Rechowicza, historyka i działacza politycznego z okresu tzw. Polski Ludowej. Pod względem warsztatowym, a także merytorycznym pracę należy ocenić bardzo wysoko. Zawiera ona jednak pewne fragmenty o charakterze polemicznym, które prowokują do postawienia pytań i sformułowania uwag. Dotyczą one głównie oceny postawy oraz dorobku „naukowego” Rechowicza, peerelowskiego historyka, który jako zaufany działacz PZPR był w pełni dyspozycyjny w organizowaniu i tworzeniu tzw. nauki dworskiej, a po 1989 r. umiejętnie odnalazł się w nowej rzeczywistości politycznej i naukowej.