„Przepisanie historii” czy pogłębienie edukacji psychologicznej? Uwagi na marginesie książki Michała Bilewicza Traumaland. Polacy w cieniu przeszłości - Kolbuszewska, Jolanta (Dzieje Najnowsze, 2025)
Niniejszy artykuł poświęcony został głośnej od pewnego czasu w Polsce książce psychologa społecznego Michała Bilewicza Traumaland. Polacy w cieniu przeszłości (2024). Autorka przyjrzała się głównym tezom pracy, szczególną uwagę zwracając na postulat przepisania / reinterpretacji dziejów narodowych. Analizie poddano nie tylko monografię, ale i towarzyszące jej promocji wypowiedzi, wywiady i wystąpienia Autora. Z perspektywy nauki historycznej krytycznie odniesiono się do zgłaszanych przez Bilewicza propozycji zmian dyskursu historycznego poświęconego dziejom najnowszym.