Stosunek Demokratycznego Ruchu na rzecz Przebudowy oraz Mołdawskiego Frontu Ludowego do władz komunistycznych i suwerenności Mołdawii w latach 1989–1991 - Kubiak, Antoni P. (Dzieje Najnowsze, 2025)
Niniejszy artykuł przedstawia ewolucję stosunku Demokratycznego Ruchu na rzecz Przebudowy oraz powstałego na jego bazie Mołdawskiego Frontu Ludowego do władz komunistycznych Mołdawii oraz Związku Radzieckiego, a także do kwestii suwerenności Mołdawii. Bazą, na której oparłem swoje badania, były dokumenty wydane przez powyższe organizacje oraz archiwalia Komunistycznej Partii Mołdawii. Zakres chronologiczny niniejszej pracy zawiera się w latach 1988–1991, tj. od momentu powstania Demokratycznego Ruchu na rzecz Przebudowy do chwili ogłoszenia przez Mołdawię niepodległości. Moim celem było ukazanie, jak na przestrzeni lat obie organizacje radykalizowały swoje żądania oraz poglądy na obecność Mołdawii w strukturach Związku Radzieckiego.