Kryzys migracyjny na wschodniej granicy Polski 2015–2022/2024 jako element wielopoziomowej operacji wpływu Federacji Rosyjskiej - Boćkowski, Daniel (Dzieje Najnowsze, 2025)
Celem artykułu jest próba oceny, na ile kryzys migracyjny na granicy polsko-białoruskiej jest głównie operacją wymyśloną i realizowaną przez reżim Aleksandra Łukaszenki w odwecie za stanowisko Polski i UE wobec sfałszowanych wyborów prezydenckich w 2020 r., a na ile elementem dużej operacji destabilizacyjnej realizowanej wspólnie przez Rosję i Białoruś.