Nigeryjscy pracownicy plantacji na Fernando Po w nigeryjskim dyskursie politycznym i stosunkach międzynarodowych w latach 1939–1968 - Kruze, Piotr (Dzieje Najnowsze, 2025)
Artykuł przedstawia kolejne etapy rozwoju gospodarki plantacyjnej w Gwinei Hiszpańskiej, zwłaszcza na wyspie Fernando Po, oraz sposoby sprowadzania siły roboczej zdolnej do pracy na plantacjach kakao. Tłumaczy przyczyny imigracji Nigeryjczyków do Gwinei Hiszpańskiej, zwłaszcza od lat 30. XX w. Tekst przedstawia wpływ cudzoziemskich robotników na oficjalne relacje między rządami w Madrycie i Lagos.