Pierwszy etap sowietyzacji Polski. Uwagi na marginesie leksykonu „Obozy i więzienia sowieckie na ziemiach polskich (1944–1945)” - Wolsza, Tadeusz (Dzieje Najnowsze, 2025)
Artykuł recenzyjny stanowi szczegółowe omówienie genezy, rozwoju i znaczenia obozów NKWD na ziemiach polskich w latach 1944–1945. Można skonstatować, że były one pierwszym etapem sowietyzacji Polski.