Traktaty pokojowe zawarte z Rosją Radziecką przez Estonię i Finlandię w roku 1920 - Suchoples, Jarosław (Dzieje Najnowsze, 2025)
W latach 1920–1921 przedstawiciele Rosji Radzieckiej podpisali traktaty pokojowe z pięcioma graniczącymi z nią państwami, które powstały na gruzach dynastii Romanowów: Estonią, Łotwą, Litwą, Finlandią i Polską. Pierwszy był pokój z Estonią, pragnącą zakończyć działania wojenne na swoim terytorium i ustabilizować nowo zyskaną niepodległość. Ostatni natomiast – podpisany w 1920 r., także w Tartu, traktat fińsko-radziecki będący próbą normalizacji stosunków dwustronnych. Tym, czym dla Polski był traktat ryski, dla państw położonych po obu stronach Zatoki Fińskiej były układy podpisane nieco wcześniej w Tartu. Warto więc przypomnieć, w jakich okolicznościach doszło do ich zawarcia i jakie miały znaczenie dla sytuacji wschodniej części regionu bałtyckiego.