Zabiegi polskiej dyplomacji o międzynarodowe uznanie granicy ryskiej - Pisuliński, Jan (Dzieje Najnowsze, 2025)
Artykuł omawia podjęte przez polską dyplomację działania na rzecz uznania wytyczonej w traktacie ryskim granicy wschodniej przez mocarstwa reprezentowane w Radzie Ambasadorów. Pierwsze zabiegi podjęte zostały jeszcze przed podpisaniem pokoju, w lutym 1921 r. W opracowaniu przedstawiono działania kolejnych ministrów spraw zagranicznych: Eustachego Sapiehy, Konstantego Skirmunta, Gabriela Narutowicza i Aleksandra Skrzyńskiego, zwieńczone w marcu 1923 r. korzystną dla Polski decyzją.