Powojenne granice. Polityka brytyjskiego rządu w kształtowaniu mapy Europy w latach 1918–1921 - Jeziorny , Dariusz (Dzieje Najnowsze, 2025)
Wielka Brytania jako mocarstwo globalne odgrywała pierwszorzędną rolę w wytyczaniu nowych granic po zakończeniu pierwszej wojny światowej. Gabinet Davida Lloyda George’a decydował o ustanawianiu nowego ładu zarówno na konferencji pokojowej, jak i po jej zakończeniu (w traktacie ryskim). Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie o sposób myślenia Brytyjczyków i ich priorytety w wytyczaniu granic – zarówno tych, które z punktu widzenia Londynu miały poważne znaczenie strategiczne, jak i zupełnie go nieobchodzących.