Pułapki militarnych interwencji. Wnioski płynące z holenderskich „akcji policyjnych” w Indonezji w latach 1947–1949 - Żelichowski, Ryszard (Dzieje Najnowsze, 2024)
W grudniu 2023 r. minęło 75 lat od rozpoczęcia przez Królestwo Holandii II wojny interwencyjnej w Republice Indonezji. Obie wojny, z 1947 i 1948 r., nazywane są „pierwszą i drugą akcją policyjną”. Republika Indonezji uzyskała niepodległość. Artykuł ten zawiera opis przebiegu tych wojen, prowadzonych negocjacji oraz ukazuje jej konsekwencje polityczne, m.in. przeprosiny króla Niderlandów oraz premiera rządu za holenderską przemoc w tym okresie. Wydarzenia te kojarzą się w sposób oczywisty z operacją specjalną prowadzoną przez Rosję na terenie Ukrainy. Poszczególne etapy wojny indonezyjsko-holenderskiej to możliwy scenariusz przebiegu i zakończenia wojny rosyjsko-ukraińskiej.