Franciszkańska Wspólnota Ekologiczna przy kościele pw. św. Kazimierza Królewicza (Franciszkanów Reformatów) w Krakowie w latach 1984–1989 - Kuta, Cecylia (Dzieje Najnowsze, 2024)
Franciszkańska Wspólnota Ekologiczna przy kościele pw. św. Kazimierza Królewicza w Krakowie powstała jesienią 1984 r. Celem artykułu jest przedstawienie historii tej specyficznej organizacji o zróżnicowanym składzie wiekowym i społecznym, koncentrującej się na działalności ekologicznej, edukacyjnej oraz charytatywnej, a także odgrywającej ważną rolę w informowaniu i formowaniu społeczeństwa.