Opóźniony sukces władzy ludowej. Wybór Włodzimierza Reczka na członka Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego - Pasko, Artur (Dzieje Najnowsze, 2024)
Po wyborze członka MKOl z Polski, prof. Jerzego Lotha, „władza ludowa” podejmowała nieudane próby usunięcia go i zastąpienia „swoimi” ludźmi. Zupełnie inny sposób działania przyjął Włodzimierz Reczek, kiedy w 1952 r. stanął na czele Głównego Komitetu Kultury Fizycznej i Polskiego Komitetu Olimpijskiego. Chociaż sprawa zmiany członka MKOl z Polski była ważna, stanowiła bowiem część planu działań Kremla wobec MKOl, Reczek pozornie zrezygnował z prób dokonania tej zmiany. Taktyka Reczka przyniosła pożądane przez komunistów skutki. W 1961 r. Reczek zastąpił profesora Lotha w MKOl.