Robert William Seton-Watson i Polacy w czasie I wojny światowej - Lis, Tomasz Jacek (Dzieje Najnowsze, 2024)
Artykuł prezentuje sylwetkę Roberta Williama Setona-Watsona (1879–1951), a także charakteryzuje jego najważniejsze geopolityczne koncepcje głoszone przed, jak i podczas I wojny światowej. Ponadto zajmuje się stosunkiem brytyjskiego dziennikarza do Polaków i sprawy polskiej w tym czasie.