Między nauką i polityką: interpretacja przeszłości w książce Paula Roberta Magocsiego „Pod osłoną gór. Dzieje Rusi Karpackiej i Karpatorusinów” - Syrnyk, Jarosław (Dzieje Najnowsze, 2024)
Artykuł recenzyjny odpowiada na pytanie, z jakiego rodzaju interpretacją przeszłości mamy do czynienia w pracy Paula Roberta Magocsiego Pod osłoną gór. Dzieje Rusi Karpackiej i Karpatorusinów. Tekst koncentruje się na znaczeniach wydobywanych i nadawanych im przez autora, odnosi się do jej podstaw teoretycznych – kategorii narodu i geografii uzupełnionych kategoriami statystyki demograficznej i języka. Przeprowadzona analiza prowadzi do wniosku, że spójność i perswazyjność wywodu pracy stała się w niej elementem dominującym. Między innymi dlatego otrzymujemy tam etnonim Karpatorusini, pośrednio wydobyty z nazwy terytorium Ruś Karpacka zasiedlanego przez wspólnotę, która wyznacza jego granice.