Polsko-ukraińskie rozmowy gospodarcze wiosną i latem 1920 r. Dlaczego nie doszło do porozumienia? - Pisuliński, Jan (Dzieje Najnowsze, 2024)
Celem artykułu jest przedstawienie okoliczności i przebiegu polsko-ukraińskich negocjacji gospodarczych prowadzonych od 8 V do 2 VIII 1920 r. Zakończyły się one niepowodzeniem, gdyż strona ukraińska przewlekała rozmowy, nie chcąc przystać na polskie żądania koncesji gospodarczych w Zagłębiu Krzyworoskim.