Lemkin i Bauman – dwie koncepcje ludobójstwa - Ceran, Tomasz (Dzieje Najnowsze, 2024)
Wśród pięćdziesięciu kluczowych myślicieli analizujących Holocaust i ludobójstwo wymienia się dwóch Polaków pochodzenia żydowskiego: prawnika Rafała Lemkina i socjologa Zygmunta Baumana. Celem artykułu są charakterystyka i analiza porównawcza dwóch koncepcji ludobójstwa (genocydu), okoliczności, w jakich powstały, oraz próba odpowiedzi, która koncepcja lepiej tłumaczy genocyd rozumiany jako zjawisko historyczne oraz szczególny rodzaj zbrodni masowej.