„Dziennik z wydarzeń II wojny światowej 1939–1941” Aleksandra Prusiewicza - Biedrzycka , Agnieszka (Dzieje Najnowsze, 2023)
Prezentowany tekst autorstwa etnografa i krajoznawcy Aleksandra Prusiewicza pochodzi ze zbiorów Lwowskiej Narodowej Naukowej Biblioteki Ukrainy im. W. Stefanyka (fond 88, sprawa 19). Autor przedstawił w nim (z różną dokładnością) swoje losy w okresie od 1 IX 1939 do 13 VIII 1941 r. Szczególną uwagę poświęcił oblężeniu Lwowa we wrześniu 1939 r. oraz pierwszym tygodniom okupacji radzieckiej, w tym zwłaszcza sprowokowanemu przez siebie aresztowaniu byłego premiera Rzeczypospolitej Leona Kozłowskiego.