Lotnictwo w III wojnie afgańsko-brytyjskiej, 1919–1920 - Modrzejewska-Leśniewska , Joanna (Dzieje Najnowsze, 2023)
III wojna afgańsko-brytyjska wybuchła na początku maja 1919 r. Pomimo że konflikt ten nie doczekał się wielu opracowań, to i tak każda publikacja o nim wspominająca koncentruje uwagę na użyciu lotnictwa przez Brytyjczyków i decydującej roli tej formacji. Ukształtowało to stereotyp, że lotnictwo przesądziło o obrazie tego konfliktu, który nie został poddany rewizji. Jednakże analiza dostępnych materiałów źródłowych skłania do refleksji, że rola lotnictwa była znacznie mniejsza, natomiast jej wyolbrzymianie wpisywało się w toczoną wówczas w Wielkiej Brytanii dyskusji nad losami i kształtem RAF-u.