W kręgu złudzeń. O książce Krzysztofa Raka Polska – niespełniony sojusznik Hitlera - Kornat, Marek (Dzieje Najnowsze, 2022)
Autor krytycznie analizuje książkę Krzysztofa Raka Polska – niespełniony sojusznik Hitlera (2019). Monografia stanowi próbę nowego spojrzenia na stosunki polsko-niemieckie w latach 1933–1939. Zawiera jednak uproszczenia i nieuprawnione interpretacje. Autor bezkrytycznie przyjmuje za rzeczywistość niemieckie starania o antysowiecki sojusz z Polską. Bezpodstawnie sugeruje ustalenie między rządami Polski i Niemiec wspólnego modus operandi przeciw Czechosłowacji w 1938 r. Politykę polską w 1939 r. przedstawia w sposób karykaturalny.