Kongres futurologiczny. Eurocon 1976 w Poznaniu - Wierzchowska, Aleksandra (Dzieje Najnowsze, 2021)
Tekst ukazuje przebieg i znaczenie III Europejskiego Kongresu Science Fiction (Euroconu), powody zorganizowania międzynarodowego zjazdu twórców i miłośników fantastyki w kraju komunistycznym oraz działania podejmowane przez Służbę Bezpieczeństwa w związku z przyjazdem gości zagranicznych.