„Życie bez treści”. Uwagi na temat życia codziennego pod okupacją niemiecką na ziemiach wcielonych do Rzeszy na podstawie dzienników Eugeniusza Przybyła - Ceran, Tomasz (Dzieje Najnowsze, 2021)
W odróżnieniu od Generalnego Gubernatorstwa niewiele zostało opublikowanych dzienników opisujących życie codzienne Polaków, którzy okupację niemiecką przeżyli na terenach wcielonych do Rzeszy już w 1939 r. Głównie na tym polega wartość naukowa Dziennika toruńskiego malarza i bibliofila Eugeniusz Przybyła. Dziennik pozwala spojrzeć na życie codzienne Polaków nie tylko z perspektywy Warszawy czy Krakowa, ale też miejscowości wcielonej do Rzeszy i elementów niemieckiej polityki okupacyjnej, charakterystycznych jedynie dla tego obszaru.