Niemieckie wojska okupacyjne na Mazowszu 1915–1918 - Szczepański, Jacek Emil (Dzieje Najnowsze, 2019)
Podczas okupacji niemieckiej 1915–1918 Sztab Generalny Generalnego Gubernatorstwa Warszawskiego tworzył nadrzędną strukturę w stosunku do niemieckiego Zarządu Cywilnego GGW. Wytyczne sztabu realizowało jedenaście gubernatorstw wojskowych, a ich zwierzchnicy de facto nadzorowali działania administracji lokalnej. Sprawując władzę, posługiwali się batalionami landszturmu, które tworzyły trzon wojsk okupacyjnych. Na ziemiach polskich sztab GGW utrzymywał rodzaj frontu wewnętrznego, który istniał przez całą okupację, nawet po ogłoszeniu Aktu 5 listopada 1916 r. During the German occupation of 1915–1918 the General Staff of the General Government of Warsaw established the structure superior to the German Civil Administration of the GGW. Guidelines of the Staff were followed by eleven military governments, and their superiors de facto supervised operations of the local authorities. Military governments used Landsturm troops that formed the core of the occupation army. In the Polish territory, the Staff of the GGW maintained a kind of internal front throughout the whole occupation period, even after the declaration of the 5th November Act of 1916.