Program czy improwizacja? Idee polityki zagranicznej państwa sowieckiego - Kornat, Marek (Dzieje Najnowsze, 2018)
Autor analizuje na nowo program sowieckiej polityki zagranicznej, zwracając się polemicznie przeciw zwolennikom tezy, iż bolszewicy nie dysponowali długofalową koncepcją polityki zagranicznej swego państwa. Była nią długofalowa strategia stosowania naprzemiennie dyplomacji i siły oraz wykorzystywania sprzeczności wewnątrz systemu kapitalistycznego. The author presents a new analysis of the programme of Soviet foreign policy, assuming a critical stance towards the supporters of the thesis that the Bolsheviks did not work out a long-term concept of foreign policy for their state. It was a long-term strategy of using diplomatic means and force alternatively, together with taking advantage of contradictions within the capitalist system.