Wymiary polityzacji czasopiśmiennictwa taternickiego w pierwszych latach transformacji ustrojowej w Polsce (1989–1994) - Kuryłowicz, Michał (Dzieje Najnowsze, 2026)
W artykule podjęto rozważania nad zjawiskiem polityzacji prasy taternickiej w okresie transformacji ustrojowej w Polsce. Autor wyodrębnia różne warianty upolitycznienia czasopism związanych ze środowiskiem wspinaczy i grotołazów w okresie 1989–1994, wskazując na przejściowość i skokowość wspomnianego procesu. Dochodzi również do wniosku o jego personalnym odcieniu, wynikającym z równoległego zaangażowania wielu autorów badanej prasy w ruchu opozycyjnym w okresie PRL.