Braterstwo interesów. Współpraca gospodarcza Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej i Włoskiej Partii Komunistycznej w latach 1948–1957 - Gromko, Bartosz (Dzieje Najnowsze, 2026)
W artykule przeanalizowano powiązania gospodarcze między Polską Zjednoczoną Partią Robotniczą a Włoską Partią Komunistyczną w latach 1948–1957. Współpraca ta miała na celu obejście sankcji nałożonych na państwa socjalistyczne i pośrednie wsparcie WłPK. Badania ujawniają, w jaki sposób partie komunistyczne w różnych krajach starały się dostosować swoje zasady ideologiczne do praktycznych warunków ekonomicznych oraz radzić sobie z napięciami międzynarodowymi podczas zimnej wojny.