Pierwsze lata Wandy Pełczyńskiej na emigracji. Warszawa–Rzym–Londyn 1945–1947 - Sikorska, Marta (Dzieje Najnowsze, 2026)
W artykule została zaprezentowana droga na emigrację, którą Wanda Pełczyńska rozpoczęła w połowie 1945 r., wyruszając wraz z córką Marią z Warszawy do Londynu. Omówiono publicystyczną aktywność Pełczyńskiej, rozpoczętą na łamach emigracyjnych periodyków wraz z przybyciem do Rzymu. Przedstawiono starania gen. Tadeusza Pełczyńskiego o zgodę na przyjazd do Wielkiej Brytanii żony i córki.