Reportaż, w którego prawdziwość powątpiewano pięćdziesiąt lat. Rola pułkownika Wernera Kiewitza w okupowanej Belgii w latach 1940–1944 - Fikus, Sebastian (Dzieje Najnowsze, 2026)
W belgijskim czasopiśmie „La Libre Belgique” ukazał się w grudniu 1948 r. reportaż pióra Roberta Demarcelle’a L’ex-colonel Kiewitz. Rekonstruował on działalność w okupowanej Belgii pochodzącego z Wrocławia pułkownika Wernera Kiewitza, który był aktywnym działaczem antyhitlerowskiego ruchu oporu. Dzięki swojej pozycji i kontaktom z królem Leopoldem III aktywnie ograniczał terror i ratował przedstawicieli społeczeństwa belgijskiego. Choć jego rola długo była niedoceniana, współczesne badania archiwalne potwierdziły kluczowe znaczenie jego działań dla łagodniejszego przebiegu okupacji w Belgii.