Futbol na uwięzi. Casus Roberta Gadochy - Pasko, Artur (Dzieje Najnowsze, 2025)
Na Igrzyskach Olimpijskich w Monachium w 1972 r. i na Mistrzostwach Świata w Piłce Nożnej w 1974 r. polscy piłkarze osiągnęli spektakularne sukcesy. W konsekwencji najlepszymi z nich zainteresowali się menadżerowie zachodnich klubów. Wszak za relatywnie niewielkie pieniądze mogli zyskać piłkarzy światowej klasy. Zawodnicy polscy także byli zainteresowani tymi ofertami. Jednak zgodnie z obowiązującymi wówczas przepisami, przed ukończeniem 30. roku życia żaden polski piłkarz nie mógł kontynuować kariery za granicą. Przełom nastąpił po mistrzostwach świata w 1974 r. Pierwszym piłkarzem, który poprzez swego rodzaju szantaż wymógł na władzy pozwolenie na kontynuowanie kariery na Zachodzie przed ukończeniem 30. roku życia był Robert Gadocha.