Komitet Ochrony Czystości Języka Polskiego i jego działalność na terenie Wielkiej Brytanii (1944–1945). Zagubiona kartka historii… - Jastrzębska-Golonka, Danuta (Dzieje Najnowsze, 2025)
Troska o poprawność językową to nie tylko kwestia działań językoznawczych. W szerszej perspektywie to patriotyczny obowiązek, bowiem język można uznać za wykładnik narodu, zwłaszcza wtedy, gdy jest on pozbawiony przynależnej mu ziemi. Polacy, którzy znaleźli się na emigracji w Wielkiej Brytanii, podjęli wiele działań, by zachować tożsamość narodową. Jednym z nich było utworzenie z inicjatywy Ministerstwa Wyznań Religijnych i Oświecenia Publicznego Komitetu Ochrony Czystości Języka Polskiego, w którego pracach udział wzięli naukowcy, dziennikarze, pisarze i wojskowi. Komitet działał niecały rok (od jesieni 1944 r. do wiosny 1945 r.), ale zdołał zrealizować kilka ważnych zadań, m.in. wykłady, konkurs literacki dla młodzieży polonijnej, kurs dla tłumaczy, poradnię językową, „Kącik Językowy” na łamach „Polski Walczącej”. Mimo zaangażowania członków Komitetu i skutecznie sfinalizowanych projektów – brak informacji na temat ich działalności we wszelkich dostępnych źródłach. Celem artykułu jest wypełnienie zaistniałej luki i oddanie szacunku wszystkim działaczom, którzy bezinteresownie poświęcili swój czas i pracę na rzecz walki o zachowanie polskiej tożsamości narodowej na obczyźnie.