Recenzja książki Witalija Tichonowa o historii w stalinowskim ZSRS - Sadłowski, Michał Patryk (Dzieje Najnowsze, 2025)
Artykuł niniejszy jest recenzją książki rosyjskiego historyka Witalija Tichonowa z 2024 r. o sowieckiej historiografii w czasach stalinowskich w ZSRS. Autor tej publikacji przeanalizował rolę, jaką historia odgrywała w stalinowskim systemie ustrojowym. Józef Stalin wykorzystywał historię do utrzymania legitymizacji swojej władzy, budowania ustroju państwa i administracji, usprawiedliwiania ekspansji terytorialnej oraz aneksji terytoriów państw sąsiednich, społecznej i patriotycznej mobilizacji, a zwłaszcza do ingerencji w życie zawodowe i prywatne jednostki.