Józef Beck a Czechosłowacja w roku 1938. Czy wchodziła w grę alternatywna opcja polityki polskiej? - Kornat, Marek (Dzieje Najnowsze, 2025)
Artykuł poświęcony został niezmiernie spornemu problemowi postępowania polskiej dyplomacji wobec Czechosłowacji podczas kryzysu sudeckiego, zakończonego uchwałami konferencji szefów rządów czterech mocarstw w Monachium i polskim ultimatum do rządu w Pradze z żądaniem cesji Śląska Cieszyńskiego. Autor analizuje dylematy ministra Józefa Becka i stawia pytania o możliwości innej opcji politycznej w realiach 1938 r., tj. appeasement policy mocarstw zachodnich.