Rokowania o zawarcie francusko-polskiej konwencji wojskowej w świetle zapisków szefa francuskiego Sztabu Generalnego gen. Edmonda Buata w lutym 1921 roku - Bułhak, Henryk (Dzieje Najnowsze, 2025)
Głównym celem tekstu jest ponowne przyjrzenie się okolicznościom zawarcia sojuszu francusko-polskiego na podstawie zapisków szefa francuskiego Sztabu Generalnego gen. Edmonda Buata. Tekst ostatecznie ustala datę ustanowienia tego sojuszu na dzień 22 lutego 1921 r.