Anatol Konse (1898–1937/38) – anarchista, poeta, „element społecznie niebezpieczny” - Łaniewski, Aleksander (Dzieje Najnowsze, 2025)
W artykule omówiono życie, działalność oraz twórczość zapomnianego anarchistycznego poety polsko-białoruskiego pochodzenia Anatola Konsego (1898–1937/38). Tragiczny los zapomnianego rewolucjonisty został pokazany na tle epoki, nasilających się represji aparatu władzy sowieckiej oraz w kontekście praktyki politycznej ruchu anarchistycznego w ZSRR w latach dwudziestych i trzydziestych XX w. i jego powiązań z zagranicznymi przedstawicielami anarchizmu.