Postawa Chińskiej Republiki Ludowej wobec wojny domowej w Jemenie - Jureńczyk, Łukasz (Dzieje Najnowsze, 2025)
Chińska Republika Ludowa nie dysponuje spójną strategią wobec wojny w Jemenie. Istotny wpływ na jej dotychczasowe działania miała ewolucja sytuacji w Jemenie, w tym możliwość zapewnienia przez strony konfliktu stabilizacji w państwie. Jeszcze ważniejsza była dynamika uwarunkowań międzynarodowych, w tym stosunki z państwami wspierającymi strony konfliktu. Początkowo szala chyliła się ku Huti i wspierającemu ich Iranowi, z którym Chiny łączą przyjazne relacje. W późniejszym okresie nastąpiło przewartościowanie w kierunku ugrupowań rządowych i popierającej je koalicji państw Rady Współpracy Zatoki Perskiej z Arabią Saudyjską na czele.