Urząd Ziemski SS w Poznaniu (SS-Bodenamt Posen) w procesie „germanizacji ziemi” w Kraju Warty - Rudawski, Bogumił (Dzieje Najnowsze, 2025)
Artykuł przedstawia działalność Urzędu Ziemskiego SS w Poznaniu (SS-Bodenamt Posen) w latach 1939–1945. Urząd ten, zajmujący się ewidencją ziemi rolnej dla przyszłych osadników niemieckich, był instrumentem „germanizacji ziemi” w Kraju Warty. Opisano genezę powstania urzędu, polityczne i instytucjonalne warunki funkcjonowania, personel, strukturę organizacyjną, zakres zadań oraz efekty działalności.