Na wzór Joanny d’Arc. Kształtowanie etosu armii francuskiej w latach 1891–1918 - Kasprzycki, Remigiusz (Dzieje Najnowsze, 2025)
W armii francuskiej w latach 1891–1918 zarówno cywilni, jak i wojskowi myśliciele starali się wzmacniać morale żołnierzy i ich ducha bojowego, kształtować system wartości, który zagwarantuje najlepsze funkcjonowanie sił zbrojnych. Dla wielu z nich w latach I wojny światowej wzorem służby żołnierskiej stała się Joanna d’Arc.