Prawdziwe wyzwania, nieudane zmiany. Próby współpracy międzyuczelnianej w ramach ruchu naukowego studentów historii w Polsce w okresie transformacji, 1988–1999 - Budzyński, Piotr (Dzieje Najnowsze, 2025)
W artykule omówiono działania adaptacyjne podejmowane przez studentów historii zrzeszonych w kołach naukowych w okresie transformacji ustrojowej. Przeprowadzona analiza obejmuje zarówno szanse, jak i zagrożenia, które pojawiły się w tym okresie oraz konkretne działania podejmowane przez studentów w odpowiedzi na te wyzwania. Autor stara się również zidentyfikować przyczyny, które wpłynęły na niewielką skuteczność podejmowanych prób.