Kontinuum przemocy. Obozy koncentracyjne w Kenii - Popławski , Błażej (Dzieje Najnowsze, 2025)
Celem artykułu jest omówienie obozów koncentracyjnych zakładanych w Kolonii Kenii przez Brytyjczyków (1952–1960) oraz obozów koncentracyjnych tworzonych przez kenijską administrację w Prowincji Północnowschodniej (1963–1967). Odtworzono system obozów, do których trafiać mieli powstańcy Mau Mau oraz przedstawiono działania władz niepodległej już Kenii względem mniejszości somalijskiej w okresie tzw. shifta war.