Imperialne schronienie: Rasa i kolonializm w polskich relacjach z Brytyjskiej Afryki Wschodniej - Puchalski , Piotr (Dzieje Najnowsze, 2025)
Niniejszy artykuł uzupełnia istniejące badania na temat polskich uchodźców i urzędników osiedlonych w brytyjskiej Afryce Wschodniej podczas II wojny światowej i po zakończeniu działań wojennych, analizując ich poglądy wobec koncepcji rasy i kolonializmu. Korzystając z mniej znanych materiałów, nakreślam ogólny obraz polskiego stosunku do kolonialnej rzeczywistości wspomnianego regionu. Podkreślam, że wielu Polaków, pomimo aspirowania do statusu w pełni „białej” rasy w koloniach, wykazywało postkolonialne zrozumienie pozycji Afrykanów w brytyjskim systemie kolonialnym.