Obóz Pracy dla Przestępców Politycznych i Podejrzanych w Krzesimowie, 1944–1945. Niektóre aspekty funkcjonowania - Panfil, Tomasz (Dzieje Najnowsze, 2025)
Artykuł wznawia refleksję historyczną nad pierwszymi miesiącami istnienia tzw. Polski lubelskiej, koncentrując się nad problematyką instytucji represji specyficznego typu, jakimi były obozy pracy prowadzone przez Resort Bezpieczeństwa Publicznego. Obóz w Krzesimowie jest najsłabiej poznany, zwłaszcza okres funkcjonowania przed formalnym utworzeniem. Artykuł koncentruje się na represyjnych aktach prawa, próbuje dać odpowiedź na pytania dotyczące stanów liczebnych obozu, liczby zmarłych, form terroru stosowanych wobec zatrzymanych, z których znaczną część stanowiły osoby podejrzewane o współpracę z okupantem niemieckim.