Niespełnione nadzieje polityki traktatowej. Upadek systemu wersalskiego z polskiej perspektywy - Kania, Krzysztof (Dzieje Najnowsze, 2025)
Celem opracowania jest ponowne spojrzenie na główne założenia europejskiej i polskiej polityki zagranicznej w powersalskiej Europie. Analizując wybrane pakty i układy, głównie z polskiej perspektywy, autor odpowiada na pytanie, dlaczego po dwudziestu latach od podpisania pokoju w Paryżu w 1919 r. nie udało się zapobiec kolejnemu konfliktowi o zasięgu światowym.