Między tożsamością pokoleniową a narzuconą. Losy przedstawicieli generacji „urwanego lotu” na przykładzie Barbary Otwinowskiej (1924–2018). Próba rekonstrukcji biograficznej - Wiśniewska , Monika (Dzieje Najnowsze, 2024)
Celem artykułu jest próba rekonstrukcji biograficznej przedstawicielki pokolenia „urwanego lotu” – Barbary Otwinowskiej: uczestniczki powstania warszawskiego, studentki polonistyki Uniwersytetu Warszawskiego, więźniarki politycznej, pracownika naukowego Instytutu Badań Literackich Polskiej Akademii Nauk, profesora doktora habilitowanego nauk humanistycznych w zakresie filologii polskiej, językoznawczyni, specjalistki od literatury staropolskiej, poetki, kustoszki pamięci narodowej.