Z działalności sądów specjalnych w Chełmie i Zamościu (1940–1944) - Graczyk, Konrad (Dzieje Najnowsze, 2024)
Artykuł dotyczy działalności niemieckich sądów specjalnych w Chełmie i Zamościu. Omówiono w nim ich ustrój i organizację, a także obsadę kadrową. Przeanalizowano zachowane w niewielkiej liczbie orzecznictwo sądowe, posiłkując się poza archiwaliami także prasą okupacyjną w GG. Przedstawiono podstawową statystykę oraz podano liczbę osób skazanych na karę śmierci. Opisano ewakuację niemieckiego sądownictwa z Chełma.