O konieczności badań nad postawami obywateli polskich narodowości niemieckiej w latach 1939–1945. Stan historiografii i dezyderaty badawcze - Chinciński , Tomasz (Dzieje Najnowsze, 2024)
Losy i postawy polskich Niemców podczas II wojny światowej są zagadnieniem słabiej rozpoznanym i przedstawianym w literaturze przedmiotu niż dzieje mniejszości niemieckiej w okresie międzywojennym. Tematyka ta nie doczekała się także oddzielnej i całościowej oceny stanu historiografii, która wskazywałaby kierunki dalszych badań1. Nie zdefiniowano również luk poznawczych. W artykule sformułowano tematy najczęściej przedstawiające problematykę stosunku polskich Niemców do okupacyjnej rzeczywistości, wskazano na dominujące modele badań i wykorzystywaną bazę źródłową.