Konwencja genewska z 1922 r. a niemieckie prześladowania antyżydowskie na Górnym Śląsku w 1933 r. Mało znany aspekt ochrony mniejszości w ramach systemu wersalskiego - Czechowska, Kinga (Dzieje Najnowsze, 2024)
Polski traktat mniejszościowy podpisany w 1919 r. dał początek międzynarodowemu systemowi ochrony mniejszości. W 1922 r. elementem tego systemu stała się polsko-niemiecka konwencja genewska dotycząca Górnego Śląska, która zawierała przepisy zapewniające ochronę prawną mniejszościom narodowym. Pierwotnie intencją twórców była ochrona mniejszości polskiej i niemieckiej po odpowiednich stronach granicy. Jednak w 1933 r. po dojściu do władzy Adolfa Hitlera i wprowadzeniu pierwszego antyżydowskiego ustawodawstwa konwencję genewską postanowiono wykorzystać do ochrony mniejszości żydowskiej w niemieckiej części Górnego Śląska.