Organizacja i funkcjonowanie nadzoru nad „pionem propagandowym” w centralnych strukturach PZPR w latach 1948–1956 - Wojsław , Jacek (Dzieje Najnowsze, 2024)
W badaniach podjęto próbę przybliżenia funkcjonowania nadzoru nad tzw. pionem propagandowym w centralnych strukturach PZPR w latach 1948–1956. Przeprowadzona analiza pozwoliła na sformułowanie opinii, że największy wpływ na politykę propagandową i działalność mass mediów wywierały wydziały KC PZPR, którym została przypisana bezpośrednia kontrola nad funkcjonowaniem prasy i radia, a jednym z najważniejszych instrumentów nadzorczych stała się prowadzona przez ścisłe kierownictwo PZPR polityka kadrowa.