Rewolucja odgórna? Kopalnia milionów, czyli historia sojuszu tygodnika „Po Prostu” z aparatczykami z Zakładów Wytwórczych Lamp Elektrycznych im. Róży Luksemburg w Warszawie w 1956 roku - Sasanka , Paweł (Dzieje Najnowsze, 2024)
Celem artykułu jest przedstawienie historii publikacji na łamach tygodnika „Po Prostu” głośnego artykułu Włodzimierza Godka i Ryszarda Turskiego, pt. Kopalnia milionów. W okresie „odwilży” prasa była na ogół wrogiem lokalnych aparatczyków, ale ten tekst to efekt współpracy dziennikarzy z aparatczykami powiązanymi z I sekretarzem Komitetu Warszawskiego PZPR Stefanem Staszewskim z frakcji „puławskiej” wymierzonej w przedstawiciela dogmatycznego skrzydła partii (natolińczyka) Juliana Tokarskiego. Niniejszy artykuł przedstawia przepływ idei, która doprowadziła do powstania ruchu rad robotniczych we wrześniu–październiku 1956 r. i sformowania kluczowego elementu programu Października ’56.