Polskie monografie przedsiębiorstw i historie korporacyjne z perspektywy analizy gatunkowej oraz historiografii - Olejniczak, Tomasz; Pikos, Anna; Staszek vel Staszewski , Rafał (Dzieje Najnowsze, 2024)
Celem artykułu jest charakterystyka kolekcji polskich monografii przedsiębiorstw i historii korporacyjnych jako gatunku literackiego w ramach polskiej historiografii. Tekst opiera się na systematycznej analizie gatunkowej formalnych cech 365 publikacji tego typu wydanych w latach 1797–2022. W dyskusji zaprezentowano potencjalne ścieżki przyszłych badań w kontekście analizy gatunkowej i historiografii.