Działalność Klubu „Prometeusz” oraz relacje polsko-ukraińskie w Harbinie w latach 1931–1936 - Lakh, Roman (Dzieje Najnowsze, 2024)
Tematem artykułu jest historia próby polsko-ukraińskiego porozumienia w Harbinie, opartego na koncepcji prometeizmu. Tekst ma na celu przedstawienie historii Klubu „Prometeusz” i specyfiki jego działalności w Mandżurii przeciwko Rosji: organizowania wydarzeń kulturalnych i edukacyjnych oraz popularyzacji i publikacji artykułów w czasopismach. Przeanalizowano tu dokumenty polskiego wywiadu dotyczące kwestii polsko-ukraińskiej na Dalekim Wschodzie.