Europa Środkowa, Środkowo-Wschodnia czy zapomniana? Uwagi o historii idei na emigracji i w kraju - Łukasiewicz, Sławomir (Dzieje Najnowsze, 2024)
Punktem wyjścia artykułu jest historiograficzna i polityczna dyskusja wokół koncepcji Europy Środkowo-Wschodniej rozpoczęta przez Oskara Haleckiego na emigracji. Jego zdaniem Rosja nie była państwem europejskim. Po upadku Związku Radzieckiego w latach dziewięćdziesiątych koncepcja Haleckiego została przyjęta w Polsce, czego jednym z przejawów było utworzenie Instytutu Europy Środkowo-Wschodniej pod kierownictwem Jerzego Kłoczowskiego. W ostatniej dekadzie koncepcja ta została zastąpiona przez ideę współpracy Trójmorza (nawiązującą do międzywojennych koncepcji Intermarium) i pojęcie Europy Środkowej. Po totalnej agresji Rosji na Ukrainę dyskusja na temat podziałów Europy, w tym koncepcji Europy Środkowo-Wschodniej, wydaje się nieunikniona.